Mentos są wegańskie, bezglutenowe I Halal?

wszyscy kochamy miętówki. Czasami potrzebujemy ich, aby się odświeżyć lub zamaskować nieprzyjemny posmak jedzenia, który utrzymuje się w naszych ustach. Konkretny produkt spożywczy, taki jak mięta, zawiera wiele zamieszania wokół jego składników. To jest bardzo trudne, aby ogłosić je jako wegańskie.

Mentos, chyba najbardziej popularne wśród miętówek, oferują zarówno wegańskie, jak i nie-wegańskie smaki. Ale oczywiście liczba wegańskich smaków Mentos jest znacznie mniejsza.

Jeśli jesteś weganinem i poszedłeś kupić Mentos, istnieją 3 główne składniki, których musisz szukać, Karmin, żelatyna i wosk pszczeli. Żaden ze składników nie jest wegański, więc smak mentos zawierający którykolwiek z nich nie jest również przyjazny weganom.

w dzisiejszym artykule omówimy szczegółowo składniki Mentos i które z nich są wegańskie.

czym są Mentos?

Mentos są wegańskie

Mentos to pakowane miętówki szkockie sprzedawane przez Perfetti Van Melle. Po raz pierwszy zostały wyprodukowane w 1932 roku i są obecnie sprzedawane na całym świecie.

kształt Mentosa jest wyjątkowy. Są to małe spłaszczone sferoidy. Każde opakowanie składa się z 14 miętowych krążków, chociaż smak zwany “sour mix” zawiera tylko 11.

Mentos oferuje szeroką gamę smaków do wyboru. Jego pierwszym smakiem był słodki smak lukrecji, który jest nadal dostępny w Holandii. Niektóre smaki są sprzedawane tylko w niektórych częściach świata, takich jak Dalandan fresh flavor jest dostępny na Filipinach, głównie w Niemczech. Smak o nazwie caffeinated Energy został sprzedany, teraz jest dostępny w USA

czy Mentos są wegańskie?

?

Większość smaków Mentos nie są wegańskie. Ale Mentos twarde miętówki wydają się być przyjazne dla wegan. Wśród szerokiej gamy smaków Mentos tylko niektóre są przyjazne weganom. Niektóre smaki gumy Mentos zawierają żelatynę, która jest składnikiem pochodzenia zwierzęcego. Niektóre smaki miętowe Mentos obejmują wosk pszczeli, który również nie mieści się w kategorii składników wegańskich.

Uwaga – Jeśli próbujesz znaleźć, czy wegański cukier jest używany do wytwarzania Mentosów, będziesz całkowicie rozczarowany. Ponieważ listy składników każdego wariantu Mentosa nie deklarują, że cukier jest wegański.

lista składników Mentos

chociaż Mentos są dostępne w różnych smakach, mięta jest prawdopodobnie najbardziej znaną. Składniki Mentos mięty to –

cukier, syrop glukozowy pszenny, uwodorniony olej kokosowy, skrobia ryżowa, naturalne aromaty, guma arabska, Estry sacharozy kwasów tłuszczowych, guma gellan, wosk carnauba i wosk pszczeli.

czy Mentos Mint są wegańskie?

są Mentos Mint Wegańskie

aby zadeklarować Mentos mennice być wegańskie lub nie-wegańskie, musimy najpierw ocenić składniki Mentos mennice USA i Wielkiej Brytanii Mentos miętówki.

Mentos Mint lista składników

cukier, olej kokosowy, syrop glukozowy, skrobia, masło kakaowe, aromaty, substancje zagęszczające (guma żelowa, guma celulozowa, guma arabska), emulgator (Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), maltodekstryna, substancja glazurująca (Wosk Carnauba), barwnik (Błękit brylantowy FCF).

US Mentos Mint lista składników

cukier, syrop glukozowy pszenny, uwodorniony olej kokosowy, skrobia ryżowa, naturalne aromaty, guma arabska, Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, Guma Gellan, Wosk Carnauba, wosk pszczeli.

zgodnie z listami składników, jest całkiem jasne, że w USA mennice Mentos zawierają wosk pszczeli. Wosk pszczeli bez wątpienia nie jest wegańskim składnikiem, dzięki czemu Mentos mints w USA nie jest przyjazny weganom. Jednak w Wielkiej Brytanii sprawy wydają się nieco inne. Mennice Mentos w Wielkiej Brytanii nie zawierają wosku pszczelego ani żelatyny.

można więc powiedzieć, że wegańskie mennice Mentos znajdują się w Wielkiej Brytanii, ale zawsze jest to najlepszy sposób, aby sprawdzić listę składników przed dokonaniem zakupu.

czy Mentos Fruit są wegańskie?

są owoce Mentos Wegańskie

nie, Owoce Mentos nie są wegańskie. W obu wersjach owoców Mentos występujących w Wielkiej Brytanii i USA dwa składniki wydają się być składnikami niepokojącymi.

pierwszym składnikiem jest z pewnością wosk pszczeli. Pszczoły są wykorzystywane przez zbieranie wosku pszczelego i miodu. Weganie są zawsze przeciwko jakiejkolwiek eksploatacji zwierząt, więc wosk pszczeli nie jest uważany za wegański.

z drugiej strony mamy składnik o nazwie Karmin. Karmin jest czerwonym barwnikiem spożywczym obecnym w owocach Mentos, sprzedawanym zarówno w USA, jak i WIELKIEJ BRYTANII.

kolor, który ludzie dostają od tych chrząszczy, jest używany w artykułach spożywczych i wielu produktach do makijażu i produktach do pielęgnacji skóry. Tak, to nie jest przyjazne dla wegan.

Mentosy owocowe zawierają cukier, syrop glukozowy pszenny, kwas cytrynowy, uwodorniony olej kokosowy, soki owocowe z koncentratu (truskawka, cytryna, pomarańcza) (1%), skrobię ryżową, gumę arabską, naturalne aromaty, Estry sacharozy z gumy żelowej, kwasy tłuszczowe, wosk carnauba, barwniki (beta-karoten, czerwień buraczana) i wosk pszczeli.

istnieje widoczna różnica w składnikach smaków owocowych Mentos dostępnych w USA i WIELKIEJ BRYTANII. Każdy z nich znajduje się poniżej –

U. S. Mentos Fruit Ingredients

cukier, uwodorniony olej kokosowy, syrop glukozowy pszenny, kwas cytrynowy, soki owocowe z koncentratu (truskawka, pomarańcza, cytryna) (1%), skrobia ryżowa, guma arabska, naturalne aromaty, Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, Guma żelowa, Wosk Carnauba, barwniki (Beta-karoten, czerwień buraczana), wosk pszczeli.

Uk Mentos Fruit składniki

cukier, syrop glukozowy, olej kokosowy, soki owocowe z koncentratu (truskawka, cytryna, pomarańcza) (2%), skrobia, kwas (kwas cytrynowy), aromaty, maltodekstryna, masło kakaowe, substancje zagęszczające (guma żelowa, guma celulozowa, guma arabska), substancja glazurująca (Wosk Carnauba), emulgator (Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), barwniki (Beta-karoten, czerwień buraczana).

czy Mentos Spearmint są wegańskie?

są Mentos Spearmint Wegańskie

podobnie jak Mentos mints, Mentos Spearmint ma również szansę być wegańskie lub nie wegańskie w zależności od lokalizacji.

U. K. Mentos Spearmint składniki

cukier, syrop glukozowy, olej kokosowy, skrobia, masło kakaowe, maltodekstryna, naturalny aromat mięty, substancje zagęszczające (guma żelowa, guma celulozowa, guma arabska), emulgator (Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych), substancja glazurująca (Wosk Carnauba), barwniki (antocyjany, Beta-karoten).

Mentos Spearmint składniki

cukier, syrop glukozowy pszenny, skrobia ryżowa, naturalny smak, guma arabska, uwodorniony olej kokosowy, Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych, Guma Gellan, żółty 5, Wosk Carnauba, wosk pszczeli, niebieski 1.

można więc wyraźnie zauważyć, że Mentos Spearmint Znalezione w Wielkiej Brytanii są przyjazne dla wegan, W przeciwieństwie do USA, które zawierają wosk pszczeli.

Mentos – wegańskie i nie wegańskie smaki

wegańskie i nie wegańskie smaki Mentos

Nie Wegańskie smaki

Większość smaki z Mentos nie są odpowiednie dla wegan. Te nie wegańskie smaki to

  • mięta.
  • Mieszanka owocowa
  • guma do żucia.
  • truskawki.
  • pomarańcza.
  • cytryna.
  • cynamon.
  • Gruszanka.
  • śliwka.
  • Winogrona.
  • grejpfrut.
  • brzoskwinia.
  • jogurt truskawkowy.
  • mięta.
  • sosna fresh.
  • Czerwone jabłko.
  • Choco i karmel.
  • Choco i mięta.
  • Lemon mint.
  • czerwone owoce i limonka.
  • Pure fresh bubble fresh.
  • Bubble fresh cotton candy.
  • czysty świeży arbuz.
  • Czysta biała słodka mięta.

Uwaga – Niektóre z tych smaków mogą być przyjazne dla wegan w zależności od lokalizacji. Sprawdź listę składników, czy nie ma wosku pszczelego, Karminu i żelatyny.

Wegańskie smaki Mentos

kilka wegańskich smaków Mentos to-

  • zielone jabłko.
  • czysta świeża mięta.
  • Ice Flurry.
  • Biała mięta pieprzowa.
  • Biała mięta.
  • Akcja lotnicza.
  • Bubble fresh.
  • Clean Breath Peppermint.
  • Clean Breath Wintergreen.
  • Nowmints Peppermint.
  • Nowmints Wintergreen.
  • Stay Free Menthol Eucalyptus.
  • Stay Free Mint. (U. K.)

Często zadawane pytania

1. Czy mentos są bezglutenowe?

cukierki i gum odmiany Mentos są bezglutenowe.

2. Czy Mentos jest halal?

Mentosy, które zawierają żelatynę lub Karmin, są halalowe.

3. Smak gumy Mentos?

smaki gumy Mentos to –
1. Bańka.
2. Mięta.
3. Świeża mięta.
4. Świeża wata cukrowa.
5. Red Fruit lime.
6. Cynamon.
7. Słodka mięta.

podsumowanie

w tym artykule dowiedzieliśmy się, że sporo smaków Mentos jest wegańskich. Liczba ta przerosła nasze oczekiwania. Wydaje się, że wiele smaków może być zarówno wegańskie i nie-wegańskie, jak niektóre z tych samych smaków są wegańskie w Wielkiej Brytanii. i nie jest przyjazny weganom w USA i vice versa.

tak, to by pomogło, jeśli poszedł przez etykiety uważnie wiedzieć, czy jest to wegańskie przyjazne mięta, czy nie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.